ATEX Werkbak voor onderhoud in silo

Afdalen naar 50 meter diepte

Om onderhoud te kunnen plegen in silo’s is de firma KCE gevraagd een werkbak te leveren die aan een aantal voorwaarden moest voldoen:

  • De hijshoogte moest minimaal 48 meter zijn
  • De hijslast moest 170 kg zijn om een persoon met perslucht in een silo af te kunnen laten dalen en 50 kg aan afval mee omhoog te kunnen nemen
  • Het verrijden van de werkbak moet handmatig kunnen gebeuren
  • De werkbak moet in de, op locatie aanwezige, lift naar een andere verdieping getransporteerd kunnen worden
  • De werkbak moest ATEX gecertificeerd zijn

Door hun jarenlange ervaring met het leveren van speciale constructies om personen te hijsen of om gevelonderhoud te plegen, had KCE zelf al een basisontwerp gemaakt. Daarna kwam Haak en van Ham in beeld om de engineering te verfijnen en alles sterkte-technisch door te rekenen en de benodigde aanpassingen door te geven. Temeer we al een samenwerkingsverband hebben van tientallen jaren verloopt dit proces altijd zeer prettig.

Werkbak in werkpositie

Passen en meten op de vierkante centimeter

De uitdaging was om de gehele hijsaandrijving in de beperkte ruimte passend te krijgen. Hiervoor moest een unieke dubbele liertrommel ontworpen worden en er ging heel wat FEM-rekenwerk aan vooraf om een werkende en sterkte-technische constructie te krijgen, waarbij we nieuwe rekentechnieken moesten gebruiken. Iets waar we behoorlijk trots op zijn. Door goed overleg is de theorie samengekomen met de praktijk, wat een mooi nieuw product heeft opgeleverd. Tenslotte hebben we de stabiliteit gecontroleerd en is er een typekeurrapport gemaakt, zodat de nieuwe werkbak nu overal toegepast kan worden. Kortom, weer een mooi project afgerond.

Werkbak in transportstand